Унгарският премиер Виктор Орбан обедини сили с полския премиер Матеуш Моравецки

...
Унгарският премиер Виктор Орбан обедини сили с полския премиер Матеуш Моравецки
Коментари Харесай

Орбан, Салвини и Моравецки се събраха да правят Европа велика

Унгарският премиер Виктор Орбан сплоти сили с полския министър председател Матеуш Моравецки и италианеца Матео Салвини, с цел да образува нов десен политически съюз на европейско равнище, заяви БГНЕС, като цитира " Евронюз ". Тримата се срещнаха в Будапеща в четвъртък, с цел да показват алианса и обещаха  " европейски подем, учреден на християнски полезности ".

Тримата също по този начин разискаха разпространяването на коронавирусни ваксини измежду страните-членки на Европейски Съюз и приканиха Европейската комисия да усили темпото на покупки.

Алиансът следва решението на " Фидес " на Орбан да напусне дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, заради противоречие по тематиката за върховенството на закона. 

Триото ще се срещне още веднъж през май, най-вероятно във Варшава, изясни Орбан, като точната дата зависи от епидемиологичната обстановка.

Преди срещата в Будапеща Салвини сподели, че задачата на алианса е " да направи Европа още веднъж велика, връщайки я към първичните й полезности ".

Засега водачите няма да основат нова политическа група в Европейския парламент, употребявайки 64-те места, които техните партии заемат дружно (28 от " Лига ", 24 от ПиС и 12 от " Фидес " ). Според разпоредбите би трябвало да вземат участие най-малко 25 евродепутата от седем разнообразни страни, с цел да се образува група.

Тримата политици, дружно с французойката Марин Льо Пен, постоянно се показват като водещи фигури на десния популизъм в Европа, напомня още " Евронюз ".

Позицията на Салвини е по-трудна. Партията му " Лига " е една от няколкото, подкрепящи новото съдружно държавно управление на премиера Марио Драги, приет еврофил. След като " Лига " гласоподава в негова изгода, партията завоюва три министерски позиции, макар че Салвини не влезе в кабинета. Откакто Драги пристигна на власт, Салвини предизвиква по-благоприятен за Европейски Съюз дискурс, стигайки до такава степен, че споделя " имаме ръце, крайници, сърце и мозък в Европа ". Последният поврат на събитията ще остави съществени подозрения в този нов имидж.

Въпреки демонстрацията на единение и приятелство сред Орбан, Моравецки и Салвини, идеологиите, които те пазят, не са изцяло съвместими по няколко въпроса, като връзките с Русия. " Освен изказванията, които политиците се чака да вършат, с цел да наподобяват нещата по-драматични, мисля, че ще забележим тази група да възразява против някои от решенията, взети в Брюксел, изключително що се отнася до идентичността и културните проблеми, стигайки до господство на закона, с което множеството партии от тази група биха имали проблеми ", сподели Дору Петер Франтеску, съосновател и основен изпълнителен шеф на " VoteWatch Europe ", пред " Евронюз ".

" Външната политика е въпрос, който можем да чакаме да управлява тези партии. И дано забележим дали те ще съумеят да реализират компромис, изключително когато става въпрос за връзките с Русия, за които поляците и унгарците имат доста разнообразни възгледи, най-малко към този момент ", допълни той.

Варшава е един от най-яростните критици на Москва в блока. А Будапеща избира да следва по-помирителен метод, нещо, което " Лига " на Салвини също пази. Франтеску не счита, че Русия ще бъде единствената причина за противоречие.  " Може да има проблеми и що се отнася до свободата на придвижване на хора в границите на Европейски Съюз. Италианците имат по-скептичен взор по въпроса спрямо централноизточните европейци, които са доста по-отворени за придвижването на служащи в границите на Европейския съюз. Те са съгласни във връзка с миграцията оттатък Европейския съюз, само че не са съгласни във връзка с миграцията вътре в Европейския съюз ", заключава той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР